Search
  • Jänis Sähkö

K-X-P – kaiken imaiseva portaali

Mä yritän tehdä sellaista bändiä, jonka mä haluaisin olla olemassa, mutta sitä ei ikään kuin ole. – Timo Kaukolampi

K-X-P:n neljäs levy kantaa nimeä IV. Se on taiteellisesti kunnianhimoiselta kuulostava kolmen kappaleen kokonaisuus. Kappaleissa on tilavuutta, mutta myös K-X-P:n keikkojen kaltaista intensiteettiä, ehkä jopa enemmän kuin K-X-P:n aikaisimmilla levyillä. Esimerkiksi Hex Bag voisi olla raitana Thom Yorken tai Jonny Greenwoodin onnistunein kappale pitkään aikaan. Night Eye/Smile Through Tears on kuin koillisväylää seilaavan rahtialuksen kannella tapahtuva disco, joka muuttuu analogisten syntetisaattorien säröilotteluun. Nimetön tie on taas toisaalta tyylikäs klubikappale helvetistä, toisaalta siinä on rytmiin perustumattomia teemoja, joissa viihtyä itsessään. Se on koko levypuolen kokonaisuus, jonka kaltaista ei valehtelematta Suomessa olla kuultu. K-X-P:n Timo Kaukolampi avasi IV-levyn syntyä ennen lauantaista Kontula Electronicin levynjulkaisukeikkaa.

Levyn lähtökohdat ovat Kaukolammen mukaan hänen ja muun muassa Aavikko, Circle ja Pharaoh Overlord yhtyeistä tunnetun Tomi Leppäsen ystävyyssuhteessa. Kaukolammen mukaan levyllä on onnistuttu irtoamaan perinteistä pop- tai rock-levyä määrittävästä rakenteesta.

– Se on jylhempi ja eeppisempi kuin aikaisemmat levyt. A-puoli on yli 20-minuuttinen matka. B-puolella on kaksi pitkää biisiä. Se on rakenteeltaan taide- tai tunnelmalevy. Ystävyys on ollut teemana siten, että se on vahvasti mun ja Leppäsen tekemä ja soittama. Muisteltiin, että Tomi soitti ensimmäisen kerran keikan K-X-P:ssä jo 2007. Silloin bändi oli vielä aika epämääräinen.

Ystävyys ei tarkoita IV:n osalla mitään Ramonesin tai Beach Boysin kaltaista, musiikin ulkopuolisiin tekijöihin perustuvaa fiilistelyä. Kyse on syvemmästä yhteydestä ja ystävyyden syventymisestä Kaukolammen ja Leppäsen välillä taiteilijoina.

– Meidän ystävyydessä on tietysti yhteinen aikajana, mutta pikemminkin, että me ollaan ensimmäistä kertaa yhdessä onnistuttu kirjoittamaan tämä levy. Se on oma saavutuksensa. Sekä Leppäsen että Purasen [Tuomo] kanssa, kun ollaan aikaisemmin kirjoitettu, se on enemmän tai vähemmän kaatunut mun harteille. Nyt me ollaan selkeästi yhdessä kirjoitettu se, summaa Kaukolampi.

Leppäsen ja Kaukolammen taiteellisissa projekteissa yhdistävää maastoa on ollut viehtymys kokeellista elektronista musiikkia, kraut-rockia sekä Sunn o))):n kaltaisten yhtyeiden äänimaisemia kohtaan. Kaukolampi näkee kuitenkin IV:n osalla ehkä suuremmaksi innoittajaksi kummankin viehtymyksen moderniin klassiseen musiikkiin.

– Steve Reich, Terry Riley, minimalistinen kilkuttelu. Yrittää ikään kuin olla minimalisti, siinä lopullisesti kuitenkaan onnistumatta.

K-X-P:n kaksiosaisen kolmannen levyn (2015–2016) innoittajana toimivat muun muassa esoteria ja okkultismi, rock 'n' roll ja hedonismi sekä planeettojen väliset liikkeet. Kaukolampi kirjoittaa esoterian ja okkultismin inspiraation lähteinä myös IV:n osalta, tosin tietyin varauksin. Sen sijaan, että K-X-P edustaisi mitään filosofista tai uskonnollista ajattelua, saatikka aatetta, hän vertaa yhtyettä portaaliin.

– Musta tuntuu, että nykymaailmassa se musiikki, mitä mainstreamissa on tarjolla, ei kykene itselle vastaamaan eksistentialistisiin kysymyksiin. En mä saa mitään vastauksia musiikista, joka perinteissä mielessä soi radiossa. Samanaikaisesti siihen liittyy, että mulla ei ole mitään sanottavaa. K-X-P:hen ei liity itsessään mitään okkulttista tai mitään aatetta. Meidän sanottavana on tyhjyys. Jos meillä olisi viesti, niin se olisi musta aukko, joka imee kaiken energian ja aineen itsessään. Toiselta puolelta tulee jotain ulos. Me ollaan täysin tyhjää ja edustetaan tyhjyyttä.

Kaukolampi julkaisi myös joulukuussa 2017 esikoissoololevynsä 1. Hän ei koe, että soolon ja IV:n välillä olisi suoria yhteyksiä taiteellisesti, mutta kokee löytäneensä hiljalleen omat musiikilliset vahvuutensa.

– Itselle oma vahvuus hahmottuu musiikintekijänä pikkuhiljaa. Se, että välittää pikemminkin jotain tunnelmaa kuin sanomaa on ollut omassa levyssä ja tässä K-X-P:ssä mukana. Tällä hetkellä tuntuu, että sanoma siinä mielessä leviää paremmin kuin koskaan. Tuntuu, että tekee jotain oikein. Myös, että homma saa vastakaikua paljon helpommin kuin aikaisemmin.

Kaukolampi on erityisen tyytyväinen uuden levyn kappaleeseen Nimetön tie. Kappaleen Kaukolampi ja Leppänen tekivät yhdessä III-levyllä mukana olleen basistin ja säveltäjän Lauri Porran kanssa. Kaukolammen tapa kuvailla Nimetön tietä muistuttaa lähes saksalaisen filosofin Theodor W. Adornon musiikkiin ja estetiikkaan liittyviä ajatuksia ei-identtisyydestä.

– Se Nimetön tie on aidosti pitkään aikaan sellainen kappale, että mä kiinnitän huomiota siihen, että se vain niin kuin…on. Se asia on, sitä voi tarkastella. Siitä voi tykätä tai olla tykkäämättä ja siirtyä eteenpäin. Se ei vaadi sulta mitään. En tiedä välittyykö se asia millään lailla, mutta olin siihen äärimmäisen tyytyväinen. Se on vaan joku asia. Se ei sano, että katso tota puuta, se on kaunis. Se sanoo korkeintaan, että katso tossa on puu. Tee omat johtopäätöksesi.

Kaukolampi pyrkii osittain tietoisesti irti pop- ja rock-musiikkiin liittyvistä rakenteellisista konventioista. Kolmeen minuuttiin ladatut ”koukutukset” ovat hänen työssään lopullisesti ohi.

– En saa siitä mitään vastauksia, eikä se puhuttele mua millään tavoin.

Puhuessaan ”vastauksista” tai ”etsimisestä” Kaukolampi hakee jotakin suurempaa kuin musiikin tuomaa välitöntä yhteyttä esittäjän ja vastaanottajan välillä. Tämä voisi tapahtua esimerkiksi yhteydellä tuonpuoleisen tai kollektiivisen alitajunnan kautta.

– Tai yhteytenä johonkin heimorummutukseen tai muinaiseen, laulettuun kirkkomusiikkiin, esimerkiksi gregoriaaniseen kirkkolauluun. Mä etin yhtäläisyyttä joidenkin tiettyjen asioiden välillä. Siinä mielessä mä etsin, vaikka en tietoisesti etsikään. Huomaan usein pitäväni musiikista, joka pysäyttää jollain hauraudellaan, kovaäänisyydellään tai rehellisyydellään. Sitä harvemmin löytää perinteisteisestä länsimaalaisesta musiikista, se saattaa jopa olla mahdotonta. Kansanmusiikista, modernista klassisesta musiikista tai kokeilijoiden kokeiluista, Mika Vainion tyylisistä hahmoista, jotka on koko ikänsä kokeillut.

Levyllä kuullaan myös alkuperäisjäsentä Tuomo Purasta, joka on lopettanut live-keikat toistaiseksi kokonaan.

– Tuomo on nykyään tietynlainen ulkojäsen. Sen jälkeen, kun Tuomo sanoi, että se ei halua enää kiertää, mikä on ihan ymmärrettävä, niin meillä oli hetkellisesti kaksi vaihtelevaa rumpalia. Nyt se on muodostunut duoksi, koska siitäkin lähtee niin paljon ääntä. Se riittää ja siitä tulee hyvä vuoropuhelu.

K-X-P onkin omalla tavallaan kaksi erilaista yhtyettä. Yhtyeen levyn kuunteleminen ja yhtyeen näkeminen livenä ovat täysin erilaisia yhtyeen ilmaisun tilanteita, joiden ei ole tarkoituskaan vastata toisiaan. Live-keikkojen osalta Kaukolampi kokee äänimies Eppu Helteen sekä live-visuaaleista vastaavan mediataiteilija Samuli Alapurasen työpanokset merkittäviksi.

– K-X-P:n tapauksessa live on se, joka avaa tai sulkee sen tietynlaisen portaalin. Kun me onnistutaan saamaan se huone pimeäksi ja siellä on meidän oma äänimies Eppu, visuaalit ja savut. Eppu on ollut meidän mukana monta vuotta. Eppukin on hyvin taiteellinen siinä miksauksessaan, kun se tekee meitä. Ei se ole ääniteknikko, vaan äänitaiteilija, hehkuttaa Kaukolampi.

Myös Porran mukanaolo Nimettömässä tiessä saa Kaukolammelta ylistystä. Kaukolampi kokee, että Porran panos sulki yhteyksiä yhtyeen vuosien aikana soittamien keikkojen ja tavoitteiden välillä.

– Me soitettiin biisien pohjia pitkään livenä, monta vuotta. Koko levy on muotoutunut meidän live-temposta ja meiningistä livenä. Laurin soinnut on täysin ulkopuolinen elementti sillä raidalla, ei ne soinnut edes kuulosta kauheasti bassolta. Siitä tulee hyvällä lailla Metallican Orionin alku mieleen. Mutta kun se tapahtui, mä tiesin, että tää levy alkaa olla nyt tosi valmis. Se oli niin makea juttu, minkä se teki. Lauri vei sen ihan eri suuntaan kuin mitä me oltaisiin itse viety. Siinä mielessä se oli todella hedelmällinen yhteistyö. Laurilla ei mennyt varmaan viittä minuuttia kauempaa niiden sointujen soittamiseen. Silloin mä tiesin, että vittu nyt me ollaan onnistuttu tässä biisissä.

Vaikka Kaukolampi ja Leppänen pääsääntöisesti hoitavat livekeikat kahdestaan, kuullaan levyllä Purasen ja Porran ohella myös muita vierailijoita, kuten esimerkiksi Pekko Käppiä ja Anssi Nykästä.

– Ringa Manner on ollut laulamassa paljon. Tuomas Kantelinen soitti vähän harmonia ja lauloi vähän Night Eye/Smile Through Tears -biisissä. Kantelisen ja Porran mukana olo toi mukaan vähän sellaista leffamenoa, nehän tekee paljon musiikkia niihinkin. Levyn miksasi Ville Hyvönen, joka oli mun apuna myös, kun Islannissa miksattiin mun soololevyä. Vakioporukkaa, mikä on paljon pyörinyt mukana meikäläisen tuotannoissa.

K-X-P:n levynjulkaisukeikka Aapelin baarin klubilla 18.5 kello 00.00. Klubilla myös Tapa Paha Tapa, Dj Ville Särmä, Perussastamala, Dj Desto ja Primary Substance. Liput 15 e.129 views